Consiliul raional Nisporeni
pagina oficială
       
Prima
Contact
Harta
 
Prima / Evenimente / „EURO CITY” – un proiect care va face revoluţie la Nisporeni
„EURO CITY” – un proiect care va face revoluţie la Nisporeni
29.12.2007 Accesări: 2473
Text:
 
Secvenţe din ziarul „Deşteptarea”

EURO CITY” – un proiect care va face revoluţie la Nisporeni


Conducerea raionului şi un grup de primari – Nisporeni, Mărinici, Călimăneşti, Bălăureşti, Zberoaia, Valea-Trestieni, Vărzăreşti, Soltăneşti şi Bărboieni, au discutat oferta propusă de un om de afaceri din Austria în baza unui proiect „EURO CITY – Moldova Agriculture Project”, cu valoare totală de peste 230 mln euro, pe care doreşte sa-l implementeze în raionul nostru.

Proiectul urmează să sprijine dezvoltarea celui mai important sector economic al R. Moldova şi al raionului Nisporeni – agricultura. El preconizează introducerea imediată şi directă a experienţei europene în modul de funcţionare interactiva a agriculturii, a infrastructurii şi a organizării vieţii cetăţenilor.

Investitorul intenţionează să procure mii de hectare de teren agricol în zona acestor localităţi şi să dezvolte pe ele creşterea produselor agricole, inclusiv vii, livezi ş. a culturi; construcţia unor mari reţele de irigare; să creeze mai multe locuri de muncă bine plătite; să dezvolte sectorul zootehnic; să construiască drumuri; un modern sistem de protecţie a mediului ş.a.

La prima etapă investitorul austriac, care are deja activităţi de antreprenoriat în Austria Belorus, Bosnia, România, Elveţia, Gruzia şi R. Moldova, intenţionează să investească în jur de 70 mln. euro – bani proprii şi pe urmă să atragă fonduri de la Uniunea Europeană în cadrul a mai multor programe de colaborare, inclusiv cel de bună vecinătate.
Pentru realizarea proiectelor, omul de afaceri din Austria va aduce în jur de 400 unităţi de transport, utilaje, tehnică agricolă ş. a.

Devizul acestor proiecte va fi „Locuri de muncă, şcolarizare, transfer de tehnologii, creşterea productivităţii, extinderea activităţii comerciale”.
Cadrul legislativ existent, care nu permite vânzarea pământului persoanelor străine, poate aduce la ceia, că prevederile proiectului - să rămână nerealizate.

Gr. Ciorici
 
Prima / Evenimente / „EURO CITY” – un proiect care va face revoluţie la Nisporeni
Tel. +373 (264) 22058 Anticamera
Fax. +373 (264) 22291
Adresa:
MD – 6401, or. Nisporeni, str. Ioan Vodă, 2
Prima Contact Harta
Actualizat: 17.02.2020
Vizitatori: 873776
sus
Copyright © 2020 CONSILIUL RAIONAL NISPORENI. REPUBLICA MOLDOVA. Toate drepturile rezervate.
Creat de Trimaran