Vremea caldă cu precipitaţii din ultima perioadă favorizează dezvoltarea mai multor specii de boli la viţa de vie. Una dintre acestea, foarte periculoasă pentru cultură, este Mana viţei de vie (Plasmopara viticola). În functie de conditiile climaterice si intensitatea atacului poate duce la distrugerea totală sau partială a inflorescentelor si boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calitatii strugurilor și vinului, cât și asupra cantitătii recoltei. Foarte periculos este infectarea viilor de mană de la faza de formare a inflorescenţelor şi până la atingerea bobiţei mărimii bobului de mazăre.
Ciuperca atacă toate părțile verzi ale plantei. Pe frunze apar pete decolorate de culoare galbuie. Intensitatea dezvoltării bolii depinde de frecvenţa căderii precipitaţiilor şi durata prezenţei picăturilor de apă pe butuci. În cursul perioadei de vegetație pot avea loc 1-5 infecții primare și până la 50 infecții secundare.
O altă maladie a viţei de vie nu mai puţin periculoasă este Făinarea (Uncinula necator). Atacă toate organele verzi ale viţei de vie. Acoperă cu depunere albă-cenuşie, compusă din păiangeniş de hife, care formează sporularea conidiană. La maturitate aceşti spori se răspîndesc uşor prin curenţii de aer. Nimerind pe frunze, lăstari, bobiţe, sporii germinează şi infectează organele viţei de vie. În funcţie de condiţiile climatice procesul de formare a coniidilor şi infectare a organelor plantei continuă toată perioada de vegetaţie.
Prima infectare este greu de observat. Doar la a doua generaţie pe frunze apar pete nu mari cu depunere albă-cenuşie, aceasta la acumularea sumei de temperaturi active de 237ºC. La temperatura medie determinată a aerului de 18-26ºC perioada de incubaţie constituie 4-4,5 zile. Mai târziu se infectează bobiţele, care se acoperă cu o depunere fină cenuşie. Bobiţele nu mai cresc, altele continuă creşterea, dar pieliţa se întăreşte, crapă – are loc afectarea caracteristică a bolii, când se văd seminţele. Această infectare a bobiţelor continuă până la pârguire. La infectarea lăstarilor ciuperca pătrunde în ochiurile de întemeere, unde rămîne acolo pînă în primăvară.
Prevenire şi combatere: În scopul protecţiei culturii, tratamentele cu produsele de uz fitosanitar se vor efectua la avertizare pentru combaterea manei şi făinării, cu produse omologate, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.
Luând în calcul condiţiile climatice formate, primul tratament la soiurile receptive la mană şi făinare urmează a fi efectuat în faza „creşterea lăstarilor”, la atingerea lungimii lăstarilor de 15-30 cm. Următoarele tratamente obligatorii se vor efectua în faza „rămolirea inflorescenţelor” şi imediat după înflorit.
Ulterior tratamentele împotriva manei şi făinării urmează de efectuat în funcţie de condiţiile climaterice, receptivitatea soiului, gradul de dezvoltare a bolii, termenul de acţiune a preparatelor utilizate anterior. Pentru a preveni formarea raselor rezistente de mană şi făinare, fungicidele se vor alterna după substanţa activă, atrăgând atenţia la calitatea pregătirii soluţiei de lucru şi utilizarea acesteia.
Cadența tratamentelor se poate reduce la 10 – 12 zile, în cazuri favorabile de atac pentru făinare şi mană. În diminuarea impactului negativ al bolilor foarte importante sunt aplicarea corectă a lucrărilor de întreţinere a butucului ( tăiat, legat, copilit, prăşit, dezfrunzit şi alte măsuri). Tratamentele efectuate împotriva manei şi făinării vor proteja viţa de vie şi de alte maladii, cum ar fi: Antracnoza (Gloeosporium ampelophagum), Brener (Pseudopeziza tracheiphila), Putregaiul alb (Coniothyrium diplodiella) şi cenuşiu (Botritis cinerea) .
Secția Agricultură Industria Prelucrătoare a Consiliului Raional Nisporeni