Cum să combați afidele

Afidele pot avea diverse culori, cele mai des întâlnite fiind: verde, roșu sau brun. Lungimea corpului este de circa 1,5 mm, în funcție de specie, iar larvele afidelor sunt mai mici și se aseamănă cu adulții.

Afidele atacă un spectru mare de plante, printre care se numără:

  • pomii, cum ar fi: piersicul, prunul, caisul, mărul, etc.;
  • legumele: castravete, pepene, roșii, cartof, etc.;
  • culturi de câmp: floarea soarelui, grâul, sfecla și altele.

Simptome de atac       

Afidele consumă seva plantelor, înțeapă cu trompele celulele frunzei și sug seva. În aceste condiții, planta se dezvoltă mai slab. Totodată, Afidele sunt vectori de răspândire a bolilor plantelor, deoarece elimină o substanță lipicioasă ce contribuie la dezvoltarea ciupercilor.

Atacul produs de afide poate fi observat foarte ușor, datorită faptului că insectele sunt prezente pe suprafața părților atacate. Totodată, frunzele se răsucesc, apar pete, apoi frunzele se fac de o culoare mai închisă.

Combaterea

Afidele sunt dăunători aproape că universali, deoarece atacă foarte multe plante, consumând frunze, lăstari sau părți ale organelor florifere. Partea bună este că atacul lor nu este foarte greu de combătut și prezența lor este vizibilă. Cel mai important este ca tratamentele să fie aplicate imediat ce afidele și-au făcut apariția.

Metode ce pot fi aplicate pentru combaterea dăunătorului:

  • Stimularea înmulțirii prădătorilor naturali ai afidelor, cum ar fi buburuzele;
  • Înlăturarea și distrugerea prin ardere a plantelor atacate;
  • Spălarea cu un jet de apă puternic – metodă utilă la o populație redusă a dăunătorului;
  • Stropirea plantelor cu apă și alcool sanitar (raportul 1/2). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide (se fac stropiri o dată la două zile);
  • Soluție produsă din: 1 litru de apă, o lingură bicarbonat de sodiu, o lingură săpun ras, o lingură ardei iute sau boia (puteți adăuga și usturoi);
  • Alți fermieri susțin că este eficientă infuzia din ardei iute (5-6 ardei la un litru de apă) aplicat o dată la câteva zile pe frunzele atacate.

Tratamentele trebuie aplicate mai ales pe partea dorsală a frunzelor (unde se formează coloniile de afide) pentru a fi eficiente. Este necesară monitorizarea permanentă a culturilor pentru a interveni la necesitate.

Produsele ce sunt utilizate pentru combaterea afidelor  în agricultura convențională sunt:

1.0-1.5 l/ha –Actellic 50EC(20) ,

0.5 kg, l/ha- Scout 500WG (15) ,

0.3 l/ha-  Calipso SC4801(30),

0.5 l/ha – Decis f-Luxx EC 25,

0.4 l/ha – Devis Pro 2.5EC(30),

0.025-0.04 kg/ha –Decis Profi WG 250(7),

Preparatele chimice pot fi achiziționate de la magazinele agricole autorizate.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com