Astăzi la Nisporeni s-au comemorat cei 518 ani de la trecerea în neființă a Marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt.

În semn de omagiu pentru memoria și cinstea celei mai importante personalități din Istoria Moldovei , domnii Sococol Sergiu și Tulbure Victor, vicepreședinți ai raionului  Nisporeni  împreună cu colaboratorii Consiliului Raional, au depus flori la monumentul domnitorului.  Vicepreședintele Sococol Sergiu a afirmat în discursul dumnealui  ”Pentru conducătorii actuali, Ștefan cel Mare este un exemplu de urmat, în consolidarea statului și a bunei funcționării a acestuia. „

Totodată la 15 iulie 1992 Voievodul a fost canonizat și ridicat la rang de sfânt de către Biserica Ortodoxă Română,  fiind sărbătorit la data de 2 iulie.

Ștefan cel Mare a fost și rămâne cea mai remarcabilă personalitate istorică pentru Republica Moldova și poporul român, datorită capabilităților sale din domeniul politic, militar dar și promotor al culturii române. Pe parcursul celor 47 ani de domnie, Ștefan cel Mare a ctitorit 47 de biserici și mănăstiri, rezultat  al victoriilor obținute din războaiele purtate de către acesta, majoritatea  duse cu Imperiul Otoman, pentru păstrarea statalității statului. Ulterior acestea fac parte din patrimoniul cultural mondial.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com