Chiar de la începutul perioadei de izolare, când încă mai erau încadrați în procesul de studii, copiii și adolescenții s-au confruntat cu riscuri sporite legate de activitatea lor pe Internet. Direcția de prevenire a INSP vine cu câteva recomandări pentru părinții și adulții care au în grija lor copii. Sperăm să fie luate în calcul mai ales acum, cât copiii încă savurează vacanța mare și timpul liber din plin.
✔️ Discutați cu copilul despre ce anume face atunci când stă pe Internet. Comunicați discret, fără a insista prea mult. Aflați dacă cunoaște persoanele cu care comunică
✔️ Oricât de încărcați sau obosiți ați fi cu responsabilitățile pe care le aveți, faceți-vă timp pentru a observa starea copilului sau adolescentului: dacă este mai obosit sau mai anxios decât de obicei, dacă se supără mai ușor sau tinde să fie retras mereu
✔️ Dacă vi s-a destăinuit că a fost agresat, amenințat sau șantajat de cineva pe Internet, cu poze sau video compromițătoare, nici într-un caz NU în certați, nu-l învinuiți și nu pedepsiți copilul. Încurajați-l să vorbească și să aibă încredere că îl veți ajuta și îi veți fi alături, orice s-ar întâmpla.
✔️ Sunați 112 și raportați abuzul sau scrieți specialiștilor de pe platforma siguronline.md.
#FiiSigurOnline
#Cunoștințe_mai_bune_pentru_grijă_mai_bună
*Materialele sunt elaborate în cadrul unui parteneriat informațional stabilit între Inspectoratul General al Poliției și CI La Strada Moldova, cu scopul prevenirii abuzurilor sexuale ale copiilor în mediul online.