Stimați cetățeni,

Începând cu înregistrarea primului caz de infecție cu Coronavirus de tip nou şi declararea ulterioară a stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în raionul Nisporeni au fost întreprinse un șir de măsuri de protecție în scopul evitării extinderii infecției.
În această perioadă, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Nisporeni s-au întrunit în 13 ședințe extraordinare, la care au fost adoptate un șir de decizii în conformitate cu actele aprobate la nivel central. Măsurile întreprinse în baza acestor acte au fost orientate spre prevenirea și combaterea virusului COVID-19.
S-a asigurat implementarea continuă a Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1-17 şi hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 2-9. În baza prevederilor hotărârilor nr. 08 şi 09 ale aceleiași comisii a fost emis Ordinul nr.08-SE a Preşedintelui Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Nisporeni, prin care a fost constituită Celula teritorială de monitorizare permanentă a infecției COVID-19.
În cadrul celulei, se monitorizează permanent situația epidemiologică creată în raion. Zilnic, se asigură evidența unică a informației cu privire la persoanele infectate cu COVID-19, persoanele aflate în contact cu cele infectate, persoanele aflate în regim de autoizolare cu întreprindea măsurilor ce se impun. Au fost aprobate măsuri concrete de identificarea şi luarea la evidență a tuturor persoanelor sosite de peste hotare şi care sunt în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile, cu monitorizarea telefonică a stării de sănătate de către medicul de familie.
În scopul asigurării unei sistematizări şi evidențe eficiente a fluxului de informații legate de diminuarea situației epidemiologice prin infecția cu COVID-19, a fost activat Punctul Teritorial de Dirijare în Situații Excepționale a raionului Nisporeni. În acest context, au fost stabilite direcții de primire şi transmitere a informației între Punctul Teritorial de Dirijare în Situații Excepționale a raionului Nisporeni şi Punctele Locale de Dirijare în Situații Excepționale ale localităților raionului.
În prezent, IMSP Spitalul raional Nisporeni deserveşte locuitorii r.Nisporeni şi Călăraşi infectați cu COVID-19. Secția COVID-19 este asigurată cu utilajul necesar dotat cu oxigen şi echipamente medicale. Ținînd cont de necesitatea întreprinderii acțiunilor necesare privind răspîndirea infecției COVID – 19 și pentru un management eficient al fluxului de pacienți infectați și a altor măsuri de prevenire necesare care urmează a fi întreprinse în condiții de situații excepționale, Consiliul raional s-a întrunit în ședință extraordinară la data de 10 aprilie curent. În acest sens, au fost alocate surse financiare din bugetul Consiliului raional, instituțiilor medico-sanitare publice din raion, care urmează a fi utilizați pentru testarea periodică a personalului medical implicat în tratamentul pacienților bolnavi, procurarea echipamentului de protecție, a utilajului necesar pentru acordarea asistenței medicale de calitate, la fel și a produselor de dezinfectare zilnică necesare în instituțiile sus-menționate.
Ținînd cont de situația epidemiologică creată, Consiliul raional Nisporeni inițiază lansarea Campaniei de colectare a fondurilor pentru susținerea instituțiilor medicale în contextul depășirii situației de criză în lupta cu COVID-19.

Sursele financiare pot fi donate la umătorul cont deschis:
MD39TRPDBI144114W11619AE
BIC TREZMD2X
C/B 226647
C/F 1007601004788

 

În acest context, vin cu un îndemn către toți locuitorii raionului Nisporeni, să dăm dovadă de spirit civic, responsabilitate, unitate, de empatie şi grijă pentru cei care se află în prima linie în lupta cu Coronavirus. Pe această cale, vin cu un gând special către toți angajații sistemului medical, angajaților poliției, asigurându-i şi în continuare de toată susținerea.
Ajutându-i, ne ajutăm pe noi”.

Mulțumim și salutăm inițiativa Consilierilor raionali din Fracțiunea Partidului Democrat în Consiliului Raional Nisporeni de a susține activitatea instituțiilor medicale, prin donarea indemnizației de consilier până la sfârșitul acestui an.
Angajații Aparatului Președintelui Raionului Nisporeni au decis să doneze salariul lor de o zi pentru întreprinderea măsurilor necesare în acest sens.
Mulțumim pentru dăruire, implicare și solidaritate!
La nivelul raionului Nisporeni, putem spune că avem o receptivitate din partea populației privind măsurile întreprinse de către autorități în contextul deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.
Totuși, trebuie să recunoaștem, că nu toți conștientizează acest pericol privind răspândirea virusului și nu toți respectă în totalitate aceste obligativități.
Îmi doresc foarte mult să conștientizăm importanța acestor măsuri în combaterea răspândirii, astfel încât să depășim cu bine aceste probleme ce țin de pandemie.
Dragi cetățeni, ne aflăm în preajma Sărbătorilor de Paşte, în această perioadă vom fi doar cu sufletul alături de cei dragi, dar vom putea fi împreună în rugăciune. Paştele este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care aduce omenirii speranţă, lumină şi credință.
Aveți grija de voi! STAŢI ACASĂ! Nu-i expuneți pe cei dragi riscului de infectare cu acest virus, împreună putem reuşi. Respectați regulile impuse de autorități.
Vă doresc sărbători luminate cu sănătate, speranță şi bucurie în suflet pentru Dumneavoastră şi cei apropiați.

DOAMNE AJUTĂ TUTUROR!

Cu profund respect,
Preşedintele raionului Nisporeni
Vasile MĂRCUŢĂ

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com