Condiţiile climatice din ultima perioadă au creat condiţii favorabile pentru dezvoltarea majorităţii bolilor culturilor agricole. Ploile căzute, izolat însoțite de grindină, au provocat şi vătămarea culturilor agricole, iar rănile servesc drept porţi de pătrundere a infectiilor, atît de natră micotică, cît şi bacteriană.

Una dintre cele mai frecvente şi păgubitoare maladii la măr şi păr este Rapănul mărului sau Pătarea cenusie (Venturia inaequalis). Răspândirea bolii în perioada de vară se va produce prin conidii, care în condiţii cu umiditate sporită şi temperatură optimală a aerului (20-22°С), puternic va ataca atât frunzele, cât şi fructele. Infecțiile primare se produc pe frunze, prin apariția unor pete de culoare brună.

Astfel, frunzele de toamnă bolnave și uscate duc la răspandirea ciupercii, care atacă din nou pomii în perioada de primavară, în momentul înfrunzirii lor. Atacul pe fructe apare sub forma unor pete rotunde și poate conduce la uscarea fructelor tinere, deformarea fructelor, crăparea fructelor în zona petelor, fructe cu valoare comercială redusă, slaba rezistență la depozitare (putrezesc),  cu cat se aplică mai corect tratamentele, cu atât riscul de infectare scade. Este o boală ce se dezvoltă puternic în livezile neîngrijite.

Prevenire şi combatere: În scopul protecţiei ulterioare a fructelor şi frunzelor, tratamentele cu produsele de uz fitosanitar, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova vor continua, cu alternarea obligatorie a acestora. În cazul creării condiţiilor pentru dezvoltarea maladiei, intervalul dintre tratamente se va reduce pînă la 6-8 zile, şi efectiv va fi utilizarea amestecul unui preparat sistemic cu norma de consum deplină, cu unul dintre fungicidele de contact cu jumate sau 75% din norma de consum, ținându-se seama de sensibilitatea soiurilor, de conditiile climatice, de evolutia agentului patogen, de dezvoltarea pomilor, de eficacitatea tratamentelor cât și de perioada de acţiune a produsului de uz fitosanitar, dar și de rezerva biologică a ciupercii.

La stabilirea timpului mai secetos, tratamentele pot fi repetate la un interval de 14- 16 zile. La efectuarea tratamentelor împotriva rapănului în soluţia de lucru se va adăuga un produs şi împotriva făinării (Podosphaera leucotricha), dezvoltarea şi răspândirea căreia va continua, în special intens la soiurile receptive.

În pepinierele pomicole tratamentele se vor efectua la un interval de 10-14 zile, în funcţie de condiţiile climaterice şi termenele de acţiune a fungicidului de contact utilizat anterior. Pentru a preveni formarea raselor rezistente de rapăn şi făinare, fungicidele se vor alterna după substanţa activă, atrăgînd atenţia la calitatea pregătirii soluţiei de lucru şi utilizarea acesteia. Pentru o aderare mai bună a fungicidelor pe suprafaţa tratată, se pot aplica substanţe active superficiale, omologate la cultură.

La soiurile de măr sensibile la cupru, în sistemul ulterior de protecţie, este interzisă utilizarea fungicidelor cuprice. La aplicarea tratamentelor complexe se va avea în vedere compatibilitatea produselor folosite. La efectuarea tratamentelor chimice strict se va respecta tehnica securităţii muncii. Cu scopul evitării pieirii albinelor din cauza tratamentelor, efectuate în perioada înfloritului, este necesar de a preântâmpina apicultorii.

 

Secția Agricultură Industria Prelucrătoare a Consiliului Raional Nisporeni

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com